Operation Facebook 5.11.11
Publicerat den

I morgon hackas Facebook.

Hotet kommer från kända hackerkollektivet Anonymous – och enligt en svensk expert kan de lyckas.

– De kan mycket väl ta sig in, säger säkerhetsexperten Joakim von Braun.

Globala hackergruppen Anonymous har tidigare attackerat myndigheter och företag.

I morgon ska gruppen slå till mot Facebook, enligt egen utsaga.

 

"Kommer gå till historien"

Redan i augusti lade gruppen upp en video på Youtube där hotet framförs.

– Förbered er på en dag som kommer att gå till historien, 5 november 2011, säger en röst i klippet.

Anledningen är att Facebook, enligt medlemmar i gruppen, ska ha sålt information om sina användare till utländska regeringar i bland annat Egypten och Syrien.

– Facebook vet mer om dig än din egen familj, du kan inte gömma dig för verkligheten. Du är inte säker från dem eller någon regering. En dag kommer du att titta tillbaka på det här och inse att det vi gjort är rätt, säger rösten i videon.

Om gruppen gör verklighet av hotet kan de lyckas.

 

Sidan kan ligga nere

– Jag tror att det finns en risk för det. Det är en ganska kompetent grupp, de har trots allt tagit sig in på en del välrenommerade säkerhetsföretag tidigare, säger Joakim von Braun, säkerhetssamordnare med ansvar för IT- och informationsfrågor på Sveriges radio.

Om attacken genomförs och lyckas kommer troligtvis företagets servrar att krascha.

– Sidan kommer i så fall att ligga nere, och det kan ta lång tid för Facebook att återställa den. Hur lång tid det tar beror på hur förberedda Facebook är för den här typen av hot, säger Joakim von Braun.

 

Kan komma åt databasen

– De kan också lyckas komma åt hela Facebooks databas och då kan det bli en allvarlig händelse. Men det får nog inte några konsekvenser för samhället i stort, jag tror inte att det kommer att betyda mer än att Facebooks renommé skadas.

Finns det något användarna kan göra för att skydda sig själva?

– Nej, men har man mycket bilder där som man inte har sparade på något annat ställe så är det bra att spara det på till exempel sin egen hårddisk. All information, text och bilder man har skulle kunna försvinna, säger Joakim von Braun.

I dag är ekonomisk brottslighet det vanligaste syftet för attacker, menar Joakim von Braun. Ofta stjäls information för att säljas vidare och ibland utpressas företag av hackare.

Så är det troligtvis inte i det här fallet.

– Det här tycks vara mer gammeldags. Det rör sig om ganska politiskt och socialt medvetna människor, säger Joakim von Braun.

 

Vill väcka uppmärksamhet

Varningsvideon har gett företaget tid att förbereda sig på en eventuell attack.

– De kan ha flera servrar som gör samma sak och säkerhetskopior på allt material. När de får en sådan här varning gör man nog backuper oftare, säger Joakim von Braun.

Varningen kan ha skickats ut för att väcka uppmärksamhet.

– Jag tror att det ligger ett politiskt syfte bakom, jag tror inte att det är ute för att skada utan för att väcka uppmärksamhet. Eftersom de först varnat för attacken drar man uppmärksamhet då och sedan ett varv till om de genomför det. Det blir dubbel effekt.

Andra hot

Hackerkollektivet Anonymous har också hotat med en annan attack just den 5 november. I ytterligare en video, som publicerades på Youtube i början av oktober, uppges att en av gruppens medlemmar kidnappades i Mexiko när han deltog i en affischeringsaktion.

Gruppen hotar att offentliggöra namn, bilder och adresser till poliser, journalister och taxichaufförer som de menar samarbetar med drogkartellen Zetas om medlemmen inte släpps.

– Ni begick ett stort misstag när ni tog en av oss. Släpp honom. Om något händer med honom så kommer ni för alltid att minnas den 5 november, säger gruppen i videon.

Källa.



Nathalie B

AHHHHH, ofta han har V för Vendetta mask, jag som just la ut bild på såna grejer... Creeps me out. :(



URL: http://schreienzuzammenallein.blogg.se/





NAMN
 

MAIL


URL





Spara?